De leerlingen van de tweede klas gingen op excursie naar het Kralingse Bos in opdracht van IVN Natuureducatie.
Onder leiding van Josien van Cappelle en Lisa Klompenhouwer werd ter plaatse gesproken over het vergroten van de veiligheid van de vogels in het bos. Om de biodiversiteit in het Kralingse bos te onderzoeken werd gekeken naar aantallen en soorten vogels en de diversiteit van het voedsel op en in de bodem.
Het is belangrijk dat de vele bezoekers van het bos genieten, maar het brengt ook verstoring van de rust en veiligheid met zich mee. En sinds Corona is het aantal bezoekers enorm toegenomen. Het beste voor de vogels zou natuurlijk zijn als er helemaal geen bezoekers meer komen, maar het bos is juist aangelegd voor bezoekers.
Vogels hebben de 4 v’s nodig – voedsel, veiligheid, voortplanting en variatie. Elke vogelsoort heeft daarbij iets anders nodig: de een eet insecten, de ander zaden en bessen. De een nestelt in een holletje op de grond, de ander in een kastje of nestje in de boom. De een wil een groot territorium, de ander leeft het liefst in een groep. Maar ze hebben allemaal rust nodig om te leven en ongestoord te kunnen broeden. Daar kunnen we bij helpen.
Daarnaast: We weten eigenlijk niet goed genoeg of de vogels genoeg afwisseling aan eten hebben in het bos, is het bos biodivers genoeg? We weten ook niet goed hoe we de vogels bij het broeden nog beter kunnen helpen, bijvoorbeeld met het plaatsen van nestkasten: zijn het er wel genoeg, en hangen ze wel op de goede plekken? Worden ze wel goed gebruikt?
Het Technasium Libanon Lyceum heeft een eigen nestkast mogen ophangen, in samenwerking met IVN en de boswachter, om het bezoek van vogels te observeren.